27 Mart 2014 Perşembe

Pekmezli Topak Helva (Susam ve Fındıklı)


Helva severler buraya lütfen..
Pratik bir helva tarifi var bugün..
Helva sever bir milletiz bu aşikar :) 
Hazırladığım lezzetlerin hikayeleri yöreleri önemlidir benim için..
Araştırırım, öğrenirim farkettiyseniz öğrenince de sizlerle paylaşıyorum..
Bu helvanın yöresi için Adıyaman ve Bolu'yu veriyor google amca..
Detaylı bilgisi olan varsa yorum kısmında yazabilir ,yeni bilgilere de açığım.

Malzemeler
3 su bardağı un
1 su bardağı susam
1 su bardağı fındık içi
7 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı pekmez 

Yapılışı
 Genişce bir tavada tereyağı eritelim.. 3 su bardağı unu ekleyerek sürekli karıştırarak kavuralım.
 Kavurma işlemini un kokusu belirip hafifçe rengi dönene kadar devam ettirelim..

Başka bir tavada fındık içi ve susamı kavuralım. 
Her iki tavadaki malzeme ılıyana kadar bekletelim..
Geniş bir karıştırma kabına kavrulmuş unu ve fındık-susam karışımını alalım. 
Pekmezi yavaş yavaş ilave edelim ve elimizle yoğurmaya başlayalım...(Pekmezi birden eklemeyin  )

Yuvarlayacak kıvama gelince işlem tamamdır..


 Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içinde yuvarlanarak şekillendirebilirsiniz..

Ya da benim yaptığım gibi kurabiye kalıbıyla şekillendirebilirsiniz.. .


Pekmez yemeyen çocuklarınız iyi bir alternatif olabilir..


Doğrudan düz bir tepsiye  yayıp  soğuyunca  dilimleyerek de servis yapabilirsiniz.
Servis yaparken yukarıda gördüğünüz gibi mini kek kağıt kalıplarını da kullanabilirsiniz, sunumu çok şık olur.
.....Afiyet Olsun....

5 yorum:

  1. Harika olmuş. Sevgi hanım bend edeneyeceğim inşallah. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. 7 kaşık tereyağ derken ne kadara denk geliyor fotodan anladığıma göre un pütürlü kalmış birde pekmezin şekeri yeterlimi ben bunu kermes için düşündüm değişik alternatifler arıyordum başka fikriniz varsada alabilirim kutlu doğum haftasına

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice hanım tereyağı aşağı yukarı 125 gr gibi.. Un pütürlü kalıyor ama yoğurunca düzeliyor.. Pekmez de şeker olarak yeterli geliyor ama kullanılan pekmezin şeker oranına göre değişebilir tabii.. Blogda bu anlamda çok tarif var inceleyin göreceksiniz..Özellikle akraba günü menüleri yardımcı olacaktır..

      Sil
  3. Ellerinize sağlık harika görünüyor .evet bu bir adıyaman helvasıdır.bizim buralarda kışın çok tüketilir
    ama biz ceviz ve ev unu dediğimiz kepekli unla yaparız. bana göre normal unlara göre daha lezzetli olur. birde beyaz susam değilde küncü deriz biz esmer olanı onu kullanırız .adıyamanlı nihal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıklama iiçin teşekkür ederim Nihal Hanım..

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...