2 Mayıs 2014 Cuma

Karadut Reçeli Nasıl Yapılır?


Hayırlı Cumalar Dilerim;
İlkbahar mevsiminin güzel yanlarından biri de;
 pazar tezgahlarında birbirinden lezzetli ve albenili meyvelerin  satılmaya başlamasıdır....

Çilek.erik ,kara ve beyaz dut, karpuz en sevdiklerim..
Kışlık hazırlıklar için reçel ve kompostolukları hazırlamak için bire birler..
Reçel yemeği pek sevmesem de birbirinden değişik ve lezzetli reçelleri hazırlamayı çok seviyorum..
Gaziantepe gittiğimizde karadutun suyunu tatmıştık.. 
Orada urmu dut suyu diye satılıyor ve özellikle ağız yaraları için birebir olduğu söyleniyor..
Urmu dut suyu oradaki imkanlarla çok hijyenik değildi ama şahane bir lezzeti vardı.

Bu hafta pazarımızda karadutları görünce kayıtsız kalamadım..
Aslında reçelim var ama sadece tadımlık yapmak için aldım bu sefer..
Daha sonra kışlık suyunu da hazırlamayı düşünüyorum şifa niyetine..

Malzemeler
1 kilo kara dut
4 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
Yarım limon suyu

Yapılışı
Karadutların saplarını temizleyip dutları ezmeden yıkayalım ve süzelim..
Bu aşamada kara dutların o muhteşem renkli suyu gidiyor ama yıkamadan olmaz..
Temizlediğimiz dutları pişireceğimiz tencereye bir sıra şeker bir sıra dut olmak üzere yerleştirelim..
Tencerenin kapağını kapatıp bir gece buzdolabında şekerin eriyip dutun suyunun çıkması için bekletelim.
Altta gördüğünüz gibi şeker eriyince dutlar pişirilmek üzere sulanacaklar..   


Tencereyi ocağa alalım..
1 çay bardağı suyumuzu da ilave edelim..
Önce ocağın altı açık olsun, reçelimizin suyu hafifçe kaynamaya başlayınca 
orta  hararetteki  ateşte 25 dakika kadar pişirelim..
Bu aşamada reçelimizi çok fazla karıştırmayalım ki dutlar ezilmesinler..

Arada üzerinde oluşan köpükleri alalım.
(Bununla uğraşmak istemezseniz 1 çay kaşığı kadar tereyağı ilave edebilirsiniz)

Reçel kıvamına gelince limon suyumuzu da ilave edip 5 dakika kadar pişirmeye devam edip ocağı kapatalım..
Kışlık olarak kullanacaksanız sıcak sıcak kavanoza koyup temiz kapakla kavanozumuzu sıkıca kapatalım ve kavanozu ters olarak bir havlu üzerine ters çevirelim..

Kavanoz tamamen soğuyuncaya kadar bekletelim..Sonrasında güneş almayan bir yerde saklayabilirsiniz.. 


Reçelin olup olmadığını anlamak istiyorsanız kullanacağınız yöntem:  Düz bir tabağa reçeliniz piştikten sonra  suyundan koyun. Parmağınızla yukarıdan aşağı doğru çizin. Oluşan boşluk yavaş yavaş kapanıyorsa reçeliniz olmuştur..

Karadut nelere iyi gelirmiş öğrenmek ister misiniz?

Halsizliği, aşırı yorgunluğu giderirmiş.
Ağız ve boğaz enfeksiyonlarına iyi gelirmiş.
Kanı temizler, anemi hastalarına özellikle tavsiye edeilirmiş.
Kan basıncını düşürürmüş.
Mide salgılarını arttırırmış.
Sindirimi sistemini düzenlermiş.
Saçların ve dişlerin güçlenmesini sağlarmış.
Kronik gastrit ve hepatit tedavisinde kullanılabilirmiş.
Uykusuzluğa iyi gelirmiş.

2 yorum:

  1. karadut çok faydalı annem her sene yapar, çokta lezzetli oluyor.. ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...